Dan Simmons: Hyperion (Hyperioni énekek 1.)

/reklám/

“Egyike a leginkább szépirodalmi sci-fi regényeknek. A távoli jövő univerzumába emeli át a Canterbury meséket, egy olyan bolygóra, ami John Keats költeményéről kapta a Hyperion nevet.” (Rocky Mountain News) 

A Hyperion számomra az év legjobb olvasmánya, kihagyhatatlan a műfajt kedvelők számára. Kiváltképpen, ha valakinek a Dűne vagy az Alapítvány is tetszett. 

A Föld elpusztult, az emberek kirajzottak a távoli bolygókra és gyarmatosítva azokat, megalapították az Ember Hegemóniáját. Szimbiózisban élünk az általunk alkotott, de minket fejlettségben már túlszárnyalt Mesterséges Intelligenciával. Egy peremvidéki bolygón, a Hyperionon él egy legendás szörny, a Shrike. Egy vallási szekta istenként imádja. Időnként 7 zarándok kel útra, hogy közülük egyet kiválasszon a Shrike, akinek egy kívánságát teljesíti, a többit pedig lemészárolja. Most viszont mindenféle titokzatos hatalmak 7 nem Shrike hívő embert választanak ki a zarándoklatra és valamilyen módon az emberiség kihalása vagy túlélése fog rajtuk múlni. 

Nem csak a történet rendkívül egyedi, hanem maga a történetvezetés is. 7 ember utazását követhetjük nyomon. Egyik szálon utazunk a jelenben, a másik szálon pedig a szereplők múltját ismerjük meg. Minden karakter elmeséli az élettörténetét külön fejezetben. Minden karakter más, így a fejezetek az adott szereplő egyedi stílusát öltik magukra. Egy pap, egy katona, egy tudós, egy költő, egy nyomozó, egy templomos és egy diplomata. Vajon ki az áruló közülük? Missziójuk közben pedig az emberiséget fenyegető Számkivetett rajok is közelednek a Hyperion felé. 

Érdekfeszítő volt a kereszténység jövőbeli sorsáról olvasni. Hiába 1989-ben jelent meg először, most is aktualitása van a történetnek, ami társadalomkritikaként is megállja a helyét. Környezetünk kizsigerelését és elpusztítását, értelmes fajok kiirtását a jövőben is mesterien űzzük mi emberek. Vajon meg lesz ennek a böjtje? 

Szeretném, ha minél több emberhez eljutna ez a csodálatos regény folyam. Bonyolult és komplex, de sokat lehet belőle tanulni az esendőségünkről, a minket körülvevő természet szépségéről. 

Szívből ajánlom! 

Köszönöm a recenziót!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.