Darvas Petra: Ikrek mágiája/Hópelyhek májusban 1.

1. A történet dióhéjban

Gary, Emma, Lora és Tom egyik pillanatról a másikra egy számukra teljesen idegen, mágikus világban találják magukat. Minden eszközt megragadnak, hogy hazatérhessenek Navatlonból, a királyi fővárosból, ahol egy veszélyes tűzmágus terrorizálja az embereket. Úgy tűnik, ennek a furcsa világnak pont rájuk van szüksége, hogy elhozzák a régen várt békét. Ehhez pedig meg kell találniuk egy értékes követ, a gloxánt.

2. A borító teszi a könyvet?

A borító igazi télies hangulatot áraszt, én személy szerint imádom a havat és a hópelyheket, ezért rögtön megnyert magának. A 3,5 éves kisfiam állandóan elcsente a könyvet a polcról, mert nézegetni akarta a “csillogó követ”. ?

3. Világ- és hangulatteremtés

Az Ikrek mágiáját már régen kinéztem magamnak, amikor egy nyereményjáték indult a könyvért. Fortuna nekem kedvezett, így jutott el hozzám ez a történet, amit ezúton is nagyon szépen köszönök Darvas Petra írónőnek.

Rögtön az események sűrűjébe csöppenünk a regény első lapjain. Négy fiatal a mi korunkból Navatlonban tér magához ugyanabban a pillanatban. Mindannyian eltérő országokból érkeztek, mégis úgy értik egymást, mintha ugyanaz lenne az anyanyelvük. Már ekkor sejthetjük, hogy mágia van a dologban, majd amikor feltűnik Borrao, a titokzatos lovag, beavatják őket érkezésük okába. Navatlonban viszont semmi sem az, aminek látszik, és amikor már azt hisszük, hogy nyomon vagyunk, az írónő előrukkol egy újabb csavarral. Engem a történet igazán a közepe fele kezdett el teljesen beszippantani, onnantól pedig letehetetlenné vált. Felidézte bennem azokat a filmeket, ahol egy modern világból érkezett hős próbál helyt állni a lovagi korban. Azokat a részeket tűkön ülve vártam, amikor az ötfős csapatunk (Borraoval kiegészülve) együtt kalandozik. Emiatt a szétválós részeket kevésbé szerettem, de csupán azért, mert olyan jó dinamikája volt együtt a főszereplőinknek. Nagyon jól olvasható és gördülékeny az írói stílus. A leírások gyönyörűen lefestették a világot, amibe a szereplőkkel belecsöppentünk. Egyedül a szereplők ruházatának leírása volt talán kicsit több a kelleténél és néha kizökkentett egy-egy jelenetből, de ez legyen a legnagyobb baj. ? A képzeletbeli listámra, hogy mely varázslatos helyre szeretnék eljutni, ha lenne rá lehetőségem, Narnia, Roxfort, Középfölde és Alagaësia mellé Navatlon is felkerült.

4. Karakter leltár

A legtöbbször Gary, az esetlen, csendes fiú szemszögéből látjuk az eseményeket. A kedvenc jeleneteim az elmélázásai voltak, amiből rendszerint kizökkentette a cserfes Lora. Lorát érdekes módon az elején nem kedveltem, igazán minden lében kanál figura, de utána annyira megszerettem a humorát, hogy a szívembe zártam az alakját. Mindig a lehető legváratlanabb helyzetekben mondott valami teljesen oda nem illőt, amiken jókat derültem. Az ő alakja által ütközött össze leginkább a modern világ és a középkori. Emma pedig egy bájos és kedves lány, vele a legkönnyebb azonosulni. A néma Tom csupa rejtély, nem egy meglepetést okoz. Borrao pedig igazi fagyos szívű, távolságtartó lovag, aki rögtön rabul ejti az ember lányának szívét.

5. Olvasói célpontok

Szívből ajánlom, ha egy humoros, izgalmas középkori, mágikus kalandra vágytok. Sodró lendületű kellemes kikapcsolódást nyújt a könyv, de megdöbbentő és szívszorító részekből sincs hiány. Várom a folytatást, mert ez még csak a nyitó kötet volt! ?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.