Fróna Zsófia: Fegyverek háza/ A fegyverforgató 1. rész

1. A történet dióhéjban

Megaira habár szókimondó természetű lány, egyúttal rendkívül szelíd és békés lélekkel van megáldva, aki képtelen arra, hogy bárkire is kezet emeljen. Ezért is éri meglepetésként, amikor meghívót kap a Fegyverek Házába, egy titokzatos szervezethez. Vajon sikerül teljesítenie az ott rá váró kihívásokat, hogy belőle is fegyverforgató válhasson?

2. A borító teszi a könyvet?

Amikor elkezdtem írni az értékelésemet, a borítóról először meg is feledkeztem, annyira lelkesen belemerültem az elemzésbe, hiszen teljesen magával ragadott ez a könyv. Pedig a fedlap is megér egy misét, annyira igényesen és aprólékosan kidolgozott. Előbb utóbb muszáj fizikai formában is beszereznem. Ékes dísze lesz a polcomnak.

3. Világ- és hangulatteremtés

Azt hiszem Fróna Zsófia a magyar Jennifer L. Armentrout vagy Rachel Hawkins! Nem szeretek túlzásokba esni, de nekem minőségében megüti akár a Luxen, akár a Hexhall sorozatot. Biztos vagyok benne, hogy számos világhírű young adult történetet meg lehetne itt még jegyezni, mind tárt karokkal fogadnák a köreikbe. Ha lefordítanák angol nyelvre, külföldön is sikert sikerre halmozhatna. Nincs véletlenül kapcsolata az írónőnek valamelyik streaming szolgáltatónál? Mert egy adaptációra is befizetnék. 🙂 Christopher szerepére lenne is pár javaslatom. 🙂 Azt hiszem kicsit előtört belőlem a rajongó tinilány, akit már nagyon régen elfeledtem, de ezt a szuperül megírt történet váltotta ki belőlem. Habár a young adult regények a fiatalabb korosztályt célozzák meg, én így is hatalmas lelkesedéssel olvastam minden sorát. Sohasem laktam kollégiumban, ezért olyan jó volt gondolatban átélni Megaira kalandjait a Fegyverek házában, lévén, hogy bentlakásos iskoláról van szó. Szeretem, ha egy történet rögtön titokzatosan indít és csak nagyon lassacskán csepegnek az információk. Itt is ez a helyzet és a feszültség folyamatosan fenn van tartva. A fegyverekről nekem Az Úr sötét anyagai sorozatának daimónjai jutottak eszembe, ahogy az emberekkel való kapcsolatukról is, de ezt az írónő egy teljesen egyedi és különleges történetbe dolgozta bele. Szívesen lennék bármely kaszt tagja ebben a világban, fegyver, fegyverkészítő, fegyverforgató, méregkeverő. Talán csak démon nem. Habár… Semmi sem fekete vagy fehér, biztos vagyok benne, hogy még róluk is megtudunk egy s mást.

4. Karakter leltár

A legutolsó mellékszereplőig szépen fel van építve az összes karakter, nincsenek papírmasé figurák. Hihetetlen mennyi olyan szereplő van, aki egy apró elszólás vagy cselekedet miatt gyanús és az ember sejti, hogy lehet még számítani csavarra az esetében. Megaira pont az a lány, akivel bárki tud azonosulni, mert meg van benne az introvertáltak háttérbe húzódó, félénk tulajdonsága és az extrovertáltak szókimondó, csípős stílusa is. Christopher pedig nyers modorú, de imádnivaló férfi karakter, aki nem mellesleg kiváló humor forrása is a cselekménynek. Rejtély rejtély hátán, a vége pedig… Még szerencse, hogy kezemben a folytatás.

5. Olvasói célpontok

Ha valaki könnyed, de izgalmas kikapcsolódásra vágyik, annak szívből ajánlom ezt a sorozatot. A sok párbeszéd és a pörgős cselekmény miatt gyorsan és kimerülten is kiválóan olvasható. Tesztelve. Imádom az írónő stílusát, a történet pedig egy percre sem ül le és jó szórakozás közben a teóriákat gyártani az egyre másra felmerülő titokzatos dolgokra. Ha szereted, hogy egy történet egyszerre karakter és cselekmény központú, akkor ez a történet is tetszeni fog! Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy egy magyar írónő tollából született meg ez a mestermű!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.