Gregus Gábor: A gyilkos tündérek városa

  • reklám-

Legutóbbi olvasmányom, Gregus Gábor A gyilkos tündérek városa ajánlómat hoztam el ma nektek.

Hunor egy átlagos tanársegéd, akinek az életébe szószerint betoppanak a magyar mondavilágból szalajtott lények. Amit korábban mesevilágnak hitt, hirtelen valósággá válik és minden szál egy világraszóló régészeti lelet felbukkanásához vezet vissza.

“Aki nem hisz a csodákban, az az életben sem hisz.”

“Ha kizárólag az észérvek és a tudomány vezeti a gondolkodásodat egész életedben, az nagyon sivár tud lenni. Mindenkinek jót tesz néha kilépni a realitás kereteiből, legalább gondolatban. A képzelet fontosabb, mint a tudás. A mondák ereje nagyobb a történelemnél. És az álmok felülkerekednek a legerősebb tényeken is.”

Hunor átlagos élete egy csapásra megváltozik, amikor felfedezi a Fátyol mögötti világot, vagy inkább az addig rejtett világ fedezi fel magának a férfit. A magyar hiedelemvilág tündérei népesítik be Budapest utcáit, de csak a beavatott “szemek” képesek őket észlelni. Egy értékes, ősi nyelven íródott könyv utáni hajsza köré összpontosulnak a történések, Hunor pedig kénytelen összeállni egy csapat furcsa szerzettel, köztük egy táltossal, egy féltündérrel és egy madárijesztő alkatú betyárral.

Az írónak sikerült egy egészen különleges történetet felépítenie a magyar hiedelemvilág elemeiből. A Hangzat lényegében a mágia használatának egy igencsak egyedi módja. Az írásmód pedig nagyon gördülékeny, olvasmányos, így gyorsan lehet haladni a könyvvel, a cselekmény sem ül le egy pillanatra sem. A sok akció között persze van lélegzetvételnyi szünet, de ilyenkor tökéletesen el tudunk merülni a világ felépítésének felfedezésében. Kifejezetten tetszett, hogy két főellenséggel volt dolgunk és egyáltalán nem úgy oldotta meg a felek szembenállását az író, mint ahogy azt mindenki várná. Merész és kiszámíthatatlan húzásokkal volt tele a regény cselekménye. Gyengébb idegzetűeknek bizonyos jelenetek nem ajánlottak, ezek igazán betegre sikerültek, de ez nagyon passzolt az alvilági hangulathoz, végre egy igazán kegyetlen és könyörtelen ellenfél! Szeretem, ha van tétje a dolgoknak és igazán izgulhatunk a szereplőkért, és itt ezt megkaptam.
Időnként Hunor fejébe is beleláthattunk, számomra teljesen hihető volt az, ahogyan feldolgozta ezt a sok újdonságot, ami hirtelen körülvette.

A végére maradt pár nyitott kérdés, illetve én még nagyon szívesen olvasnék Hunor további kalandjairól. Ha szeretitek a véresebb urban fantasykat, és a szarkasztikus humort, akkor bátran ajánlom ezt a kötetet!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.