Marton Emma: Még nem mehetünk haza

1. A történet dióhéjban

Heinz a fiatal, német katona éppen csak túlélte a normandiai partraszállást, máris új küldetéssel bízzák meg. Nyomára kell bukkannia egy dezertőr társának, mielőtt azt az ellenség fogná el. Senkiben sem bízhat, immár nemcsak a szövetségesek, hanem a saját katonatársai elől is menekülnie kell.

2. A borító teszi a könyvet?

A borító nincsen túlbonyolítva, a letisztultsága és fakó színvilága tökéletesen harmonizál a komor, kétségbeesett és kiábrándult hangulattal.

3. Világ- és hangulatteremtés

A történet elején már túl vagyunk a híres normandiai partraszállás eseményén, a következmények pedig sokkolóak. Heinz egy besorozott német katona, akivel kapcsolatban rögtön két dolgot tudunk elkönyvelni magunkban. Az egyik, hogy iszonyatosan fiatal (habár ekkor még nem tudjuk a korát), a másik, hogy a katonaélet nem neki való. A bűntudat, amellyel pedig együtt kell élnie, még esendőbbé és emberibbé teszi a karaktert. Hatalmas erőssége a történetnek, hogy a II. világháború eseményeit egyedi módon, a németek szemszögén keresztül láthatjuk. A szövetségesekről szóló könyvekkel már Dunát lehetne rekeszteni, ezért kifejezetten tetszett, hogy a regény bemutatja, hogy nem minden fekete és fehér. Vannak, akiket kényszerrel vittek el a német oldalon is háborúba és végig igyekeztek megőrizni az ártatlanságukat. Heinz pont ilyen katona. Ahogy az új küldetésére elindul a folyamatosan bombázott városon át, egyre mélyebb utazást teszünk az emlékeibe is, így megtudhatjuk, hogyan is keveredett a háborúba és megismerhetjük a bajtársait is. Azokat, akiknek a halálát testközelből kellett végignéznie. Marton Emma írónő szépirodalmi szinten, gyönyörűen bánik a szavakkal, emellett pedig félelmetesen realisztikusan mutatja be a megszállt francia városok állapotát. Olvasás közben végig lehet sejteni, hogy Heinz mennyire fiatal, és otthon lenne a helye, mégis arcul csap, amikor leírva is látjuk a korát a záró fejezetben. Nincs az az ok, az a mentség, ami miatt háborúba lehessen küldeni gyerekeket. Olvasás közben nagyon féltettem a kis Heinz életét, szorítottam neki, hogy végre hazatérhessen. A vége szívszorító, de nekem tetszett, hogy nyitva hagyta az írónő. Így a képzeletemnek semmi sem szab határt és számomra úgy fejeződött be, ahogyan a lelkemnek a legjobban esik. A könyvben megjelenő játékbaba szépen bemutatja, hogy kik is a valódi áldozatai a háborúknak. Heinz örökre velem fog maradni.

4. Karakter leltár

Heinz egy szeretnivaló karakter, akinek végig szurkolni tudunk. Mindenki mást az ő szemszögén keresztül látunk. Így, ahogy őt is, engem is nagyon meglepett Amon. Ne ítélj elsőre, mert sohasem lehet tudni, ki min ment keresztül, kiben mi lakozik. A hűséges kutyus pedig igazán életszerűen lett bemutatva. Az alakja egyúttal szimbolikus is, a bajtársak alakjával, és a háborúban megjelenő emberi reakciókkal is szépen allegorizál.

5. Olvasói célpontok

Szívből ajánlom a történelmi regények szerelmeseinek, főleg, ha ezúttal egyedi szemszögből szeretné valaki “megtapasztalni” a II. világháború eseményeit. Hétköznapi, egyszerű katonák sorsát követhetjük nyomon, egy drámai történeten keresztül.

Én biztos, hogy az írónővel fogok tartani az újabb történelmi regényei megjelenésekor is.

Köszönöm szépen a recenziós példányt!

A könyv a Mogul Kiadó gondozásában jelent meg, amit a kiadó webáruházában vásárolhattok meg: https://shop.konyvmogul.hu/marton-emma-meg-nem-mehetunk-haza-konyv?keyword=Még%20nem%20mehetünk%20haza

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.