Susan Dennard: TRUTHWITCH (Igazságboszorka), Boszorkafölde 1.

1. A történet dióhéjban

Safiya és Iseult Boszorkaföldén, a Dalmotti Birodalom fővárosában élik rejtőzködésekkel és portyázásokkal teli életüket. Különleges kapcsolat az övék, mély barátságon kívül mágikus fonaltestvéri kötelék is összefűzi őket. Iseult fonalboszorka lévén látja az emberek életét átszövő, érzelmeiket tükröző fonalakat, míg Safiya igazságboszorka, aki képes az igazat megkülönböztetni a hazugságtól. Az utóbbi képesség olyan ritka és értékes, hogy akár a háború szikrája is fellobbanhat a lány birtoklásáért. Safiya hiába titkolja erejét, amint az mások tudomására jut, kezdetét veszi a hajsza.

2. A borító teszi a könyvet?

A Könyvmolyképző Kiadó ezúttal is az olvasókra bízta a borító kiválasztását. A fedőlapon Safiya elszánt alakja kapott helyet rendkívül igényes kivitelben. Fejét félig csuklya takarja, ezért képzeletünk szárnyalását nem korlátozza a modell arca. A borító dombornyomott hatása és letisztult színvilága kiválóan illeszkedik a történethez.

3. Világ- és hangulatteremtés

Susan Dennard írónő kivételes tehetséggel építette fel Boszorkafölde mágiával átitatott világát. Ha egy regény első lapjai térképet rejtenek, az általában arról árulkodik, hogy alapos kidolgozottsággal fogunk szembesülni. Ezúttal sem kell csalódnunk. Folyamatosan nyomon követhetjük hőseink kalandos utazását, és egyúttal a politikai csatározások színteréül szolgáló országok is megelevenednek a szemünk előtt. Rögtön az események sűrűjébe csöppenünk, egy hosszú ideje tartó fegyverszünet lejártának feszültséggel teli időszakába. A megalkotott mágiarendszer, habár felhasznál jól megszokott elemeket, összességében teljesen egyedi atmoszférát teremt. A varázserővel rendelkező emberek vagy az éterből, vagy az ürességből nyerik az erejüket. Előbbiek közé tartoznak a szélboszorkák, szóboszorkák, vasboszorkák, illetve a két női főhős is. Az éterboszorkafajták sorát végtelenségig folytathatnánk. Az üresség gonosz anyagából merítkeznek az átok- és vérboszorkák.  A történet során fokozatosan kibontakozik egy titokzatos szereplő, a Bábjátékos hátborzongató alakja.  Emellett felüti fejét egy újjászületés és megváltás mítosz is. A főszereplőkkel együtt bogozzuk ki olvasás közben az egyre csak szaporodó rejtélyeket, hogy a kötet végére érve mégis tanácstalanul vonjuk össze a szemöldökünket. A sakkfigurákat még éppen csak elhelyezte az írónő a táblán, sejtelmünk sem lehet, hogy a bábuk milyen irányba fognak elindulni. A regénysorozat első kötete vérbeli kaland fantasy, de meg van benne a potenciál, hogy a folytatások az epikus fantasyk sorát gyarapítsák.

4. Karakter leltár

Safiya: az első kötet az igazságboszorka alakjára koncentrál. Sokaknak ismerős lehet egy szeleburdisággal és önfejűséggel megáldott karakter, mégis ritkán találkozhatunk a young adult irodalomban olyannal, aki hibáit beismerve önvizsgálatot tart, és komolyan elszánja magát a változásra.

Iseult: Safi tökéletes ellenpólusa. Csendes, hallgatag, de kíméletlen harcos és a végletekig hűséges. Mindenhonnan kirekesztik származása miatt, ezért egy áthatolhatatlan falat von maga köré, amin nem jutnak se ki, se be az érzések. Szüksége is van erre, hiszen fonalboszorkaként, látva mindenki más érzelmeit, távolságot kell tartania azoktól.

Merik: a szélboszorka makacs hűsége az emberei és népének újra felvirágoztatása iránt töretlenül jelen van a történet végéig. Legnagyobb dilemmája, hogy segítse-e a lányokat útjuk során, már-már szétfeszíti keménynek hitt szívét.

Éduán: a legtalányosabb szereplő, a megvetett vérboszorka, aki rendíthetetlenül üldözi a lányokat. Kérdés, hogy a történet végére vajon ugyanaz a kegyetlen, jeges tekintet fog-e visszanézni rá a tükörből.

5. Olvasói célpontok

Jó szívvel ajánlom azoknak, akik egy többszemszöges, olvasmányos, könnyedebb, de igényesen kidolgozott fantasytól nem idegenkednek. Fiúk, férfiak is bátran próbát tehetnek, a romantikus szál végig a háttérbe húzódva ad teret a kalandok kibontakozásának. Az írónő nem ismeri az üresjárat fogalmát, ezért készüljünk fel a bekuckózásra, mely után Boszorkaföldének világa a könyv bezárása után sem fog minket elereszteni.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.