Namina Forna: Aranyló vér (The Gilded Ones)

1. A történet dióhéjban

Deka élete sohasem volt könnyű. Egy olyan birodalomban cseperedett fel, ahol a nőket mindig is másodrangúnak tekintették a férfiakhoz képest. Amikor a Próbán, amin minden 16. életévét betöltött lánynak keresztül kell mennie, meggypiros helyett aranyló patakban csordogál ki a vére, egyenesen bestiának, démonnak kiáltják ki. Egyetlen esélye, ha csatlakozik a császár seregeihez, ahol a hozzá hasonlókat képezik ki, hogy elpusztítsák a fenevad Halálsikolyokat. Szörnyeteg a szörnyeteg ellen ütközik meg a túlélésért folytatott csatákban, míg Deka számára egyre jobban megkérdőjeleződik saját identitása.

2. A borító teszi a könyvet?

A borító arany és vörös színkombinációja nem csak kellemes a szemnek, de szimbolikus jelentőséggel is bír a szembenálló felekre utalva. Az aranyló ujjakra és az elfedett szemre választ kapunk a történet olvasása közben.

3. Világ- és hangulatteremtés

Namina Forna írónő saját bevallása szerint kedveli az erős nőkről szóló történeteket. Ezt Deka alakjával sikerült is bebizonyítania. Az események kezdetekor még egy reszkető, sorsába beletörődő lánnyal ismerkedhetünk meg, míg ahogy telik az idő, úgy lesz egyre elszántabb és magabiztosabb. A karakter fejlődésének íve gyönyörűen bontakozik ki előttünk. Deka egyetlen hibája a történet elején, hogy a női nemhez tartozik, ezért hozzászokott az elnyomottság érzéséhez, viszont miután démonnak kiáltják ki, számára is elképzelhetetlen szörnyűség veszi kezdetét. Az írónő, még ha nem is részletezi, feketén-fehéren leírja azt a brutalitást, melynek a lány részese lesz. Ennek befogadásához az olvasónak erős gyomorra és idegzetre van szüksége.

A könyv elején az írónő nagyobb figyelmet fordít a világépítésre, később ez háttérbe szorul, és inkább cselekményközpontúvá válik a történet.

4. Karakter leltár

Deka alakja abszolút uralja a regény lapjait. Mellette kevesebb hangsúly jut a mellékszereplőkre, legkevesebb teret talán a férfi karakterek kapnak. Nincs ezzel gond, ez egy erős nőkről szóló lebilincselő história. Egyedül a férfi főszereplő mélyebb karakterizálását hiányoltam, de számomra pozitív, hogy a szerelmi szál nincs túlerőltetve.

5. Olvasói célpontok

Főleg azoknak ajánlom, akik erős nőket felvonultató fantasy olvasmányt keresnek. A könyv végére sok szálat elvarr Namina Forna, akár itt is befejeződhetne Deka története. Ennek ellenére lesz folytatás. Kíváncsian várom, hova fogunk eljutni, mert habár hőseink egy csatát megnyertek, a háborúnak még nincs vége.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.