Pam Jenoff: Nő kék csillaggal

 1. A történet dióhéjban
  Sadie és Ella nem is lehetnének különbözőbbek. Sadie zsidó származású és családjával arra kényszerül, hogy Krakkó csatornarendszerében bujkáljon a németek elől. Ella katolikus lengyel lány, aki kollaboráns mostohaanyjával kénytelen egy fedél alatt élni, és eltűrni annak minden kegyetlenkedését. Teljesen véletlenül fonódik össze a két lány sorsa, de annál igazibb és mindent legyőző barátság születik a kapcsolatukból.
 1. A borító teszi a könyvet?
  A legszebb és legérzelmesebb borító, amivel mostanában találkoztam. A krakkói környezet fekete-fehér, ami a németek megszállását és a kilátástalan helyzetet tükrözi. Ella alakja kék színben játszik, mely színhez az emberek a boldogságot, a szabadságot, a lelki tisztaságot, de mindenekelőtt az önzetlen szeretetet párosítják. Rajta van az egész történet mögöttes mondanivalója, a két lány gyönyörű barátsága.
 1. Világ- és hangulatteremtés
  Holokauszttörténetek eddig nem szerepeltek a tbr listámon, mert iszonyatosan megterhelő számomra erről a korszakról olvasni. Egyszerűen ép ésszel felfoghatatlan az akkori emberi kegyetlenség. Szeretném remélni, hogy sosem fog megismétlődni, de sajnos az emberiségbe vetett hitem bizonytalan lábakon áll. Ezért is fontos, hogy olyan könyvet olvassak erről a korszakról, ami belecsempészi az emberi önzetlen jóságot és segíteni akarást is a történetbe. Sadie és Ella barátságának bemutatása pontosan ilyen volt számomra. Sadienek semmi oka nem lett volna megbízni Ellában, hiszen annyian bántották már őt és a családját, de Ellát sem kötelezte senki arra, hogy segítő kezet nyújtson a zsidó lánynak. Tiszta és feltétel nélküli barátság, szeretet alakult ki közöttük, ami igazán megmelengeti az ember szívét olvasás közben. A krakkói épületek, a lengyel és zsidó szavak használata, a fogalmazásmód mind megidézik a korszakot, az események filmszerűen megelevenednek a lapokról. Minden egyes fejezetben van egy csavar, egy konfliktus, ezért sohasem ül le a történet, igazán izgalmas, fordulatos a cselekmény. Egyedül két helyen zavart a “belezúgni” (szerelembe esni értelemben) szó használata, ami kicsit kizökkentett, de ez csak kétszer fordult elő, és semmit nem vont le a történet értékéből.
 1. Karakter leltár
  Mindkét főszereplő lány nagyon szimpatikusan van ábrázolva. Átérezhető Ella dilemmája, a segíteni akarás és a saját életének féltése között. Sadieval pedig együtt lehet reszketni és kapkodni a levegőt a lelepleződés félelme miatt. Krys érdekes karakter, eszembe jutott róla Petőfi alakja, abból a szempontból, hogy a hazáért való küzdelmet a szerelem elé helyezi.
 1. Olvasói célpontok
  Jó szívvel tudom ajánlani a történelmi regények szerelmeseinek. Vannak benne kegyetlen és zsebkendőért kiáltó részek, de nagyon sok benne az ezeket feloldó lélekemelő pillanat. A könyv sokat taníthat nekünk az elfogadásról, a megértésről, és tele van olyan hősiesen viselkedő karakterrel, akikre a való életben is nagy szüksége lenne az emberiségnek.

A könyv megvásárolható a Kiadó weboldalán: https://agavekonyvek.hu/konyv/regeny-237/tortenelmi-regeny/no-kek-csillaggal/

Köszönöm szépen a recenziós példányt!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.