Rettig Attila: Emila bolygóközi kalandjai (Science-fiction meseregény)

  1. A történet dióhéjban

Emila egy Szorizon nevű bolygóról származó kislány, aki egy űrhajón tér magához, hogy ezzel kezdetét vegye egy igazi bolygóközi űrkaland. 

2. A borító teszi a könyvet?

Nemcsak a borító meseszép, hanem a könyv lapjai között megbújó, igazi scifis hangulatot megidéző grafika is. A rajzok tökéletesen passzolnak a történethez és segítenek még jobban átélni Emila csodálatos kalandjait. Együtt csöppenhetünk bolygóról bolygóra a kék bőrű kislánnyal.

3. Világ- és hangulatteremtés

Emila bolygóközi kalandjai eszembe juttatták, hogy miért is szeretem annyira a science-fiction zsánert. Ebben a könyvben tűpontosan megtaláljuk mindazt, amit ez a műfaj adhat nekünk. Idegen és mégis ismerős világban kalandozhatunk, tudományos tényekre döbbenhetünk rá olvasmányos formában, újabb és újabb bolygókat fedezhetünk fel. Sajnos napjaink űrtechnológiája még nem tart ott, hogy más bolygókra utazhassunk, hát miért is ne tehetnénk meg ezt gondolatban, ilyen szuper regény segítségével. Emila története olyan hangulatot varázsolt számomra, mint amikor anno a régi sorozataimat néztem. Csillagkapu, Star Trek Enterprise, ST Voyager, Sliders. Új világokat felfedezni a legizgalmasabb dolog. Izgatottan vártam együtt Emilával, hogy egy újabb, ismeretlen bolygó vajon milyen titkokat rejthet. Találkozhattunk édes, apró állatkákkal, boszorkányokkal, varázslóval, és eljuthattunk az Emlékezés bolygójára is. Ez a planéta számomra is tartogatott egy meglepetést. Hosszú idő óta először csordult ki a könnyem olvasás közben, olyan mély érzelmeket váltott ki belőlem. Merthogy Emila kalandjai sok mindenre megtanítanak minket, és nem csak az univerzumról, fizikáról és növénytanról, hanem a veszteségek feldolgozásáról is. Rettig Attila előtt emelem a képzeletbeli kalapomat. Megalkotta nekünk a magyar Kis herceget. Nekem még jobban is tetszett, mert a lelkemnek jobban esik ez a befejezés. A fejezetek elején lévő, kis tudományos leckék, mindig passzoltak az adott történethez. Az egyik tolkieni kikacsintásért pedig nagyon hálás vagyok. Egyébként tudtátok, hogy a fák tudnak egymással kommunikálni? Eddig azt hittem, ilyesmi csak az Avatarban létezik. A regény végén az író összeszedi, mi alapul valóságon, és ezzel én is tanulhattam valamit.

4. Karakter leltár

Emila lehet, hogy egy durcás és dacos kislány, de egyszerűen lehetetlen nem szeretni. Kalandvágya és jó szíve vezérli tetteit és ott segít, ahol tud. Ami a legfontosabb, hogy utazása révén nem csak másokon segít, hanem saját magán és családján is. Akkor jövünk rá igazán valaminek az értékére, ha elveszítjük. Emila öccse, édesapja és az összes bolygó különleges kis lakosa mind egy-egy újabb színt vittek a történetbe.

5. Olvasói célpontok

Szívből ajánlom minden kisiskolásnak és gyermeklelkű, álmodozó felnőttnek. Teljesen őszintén mondom, hogy ha magyar tanár lennék, akkor biztosan ajánlanám a kis diákjaimnak. Ilyen könyvekkel lehet megszerettetni az olvasást a gyerekekkel. És alig várom, hogy a kisfiaim is megismerhessék Emila kalandjait. Remélem még lesz szerencsénk újabb és újabb kötethez ebből a csodából.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.