Richelle Mead: Vámpírakadémia 1.

A mora (vámpír) Lissa Dragomirt és a damfír Ross Hathawayt (félig ember, félig vámpír -> vámpírok testőrei) két év bujkálás után után visszahurcolják a Szent Vlagyimir Akadémia gótikus falai közé, pedig nyomós okuk volt a szökés mellett dönteni. Ha a tanárok azt hiszik, hogy a két lány nagyobb biztonságban lesz az iskola kapuin belül, nagyobbat nem is tévedhetnének…

A filmet még évekkel ezelőtt láttam, ezért féltem, hogy a sok spoiler miatt esetleg nem tud újat mondani nekem a regény, de szerencsére nem így lett.
Meglepő módon nem váltakozik a két lány szemszöge, ezért nagyon ötletes megoldás az írónőtől, hogy Rose időnként “belebújt” Lissa bőrébe. A regény felvonultatta a bentlakásos iskolák legismertebb kellékeit: ódon iskolai környezet, klikkesedés, szerelmek, iskolai versengések, bálok, kedvesnek tűnő, de rosszban sántikáló tanárok és ennek a fordítottja is…
Rose karaktere egészen összetettre sikerült és én magam is meglepődtem mennyire megkedveltem. Ugyanis általában nem tudok azonosulni az önbizalomtól ennyire duzzadó karakterekkel (nem is tudom hányszor hangzott el, hogy mennyire szépnek tartja magát -> persze tény, hogy ez nála damfír lévén faji sajátosság is :D), de a humora miatt egyszerűen nem tudtam őt nem szeretni.
A tanár (mentor) – diák szerelem számomra kedvelt téma, a korkülönbség ritka manapság a regényekben, ezt szintén díjaztam.
Nagyon gördülékeny az írói stílus ezért gyorsan lehet vele haladni, és amit én mindig szoktam értékelni, hogy minden fejezetben van valamilyen csattanó vagy konfliktus helyzet.
Ízlés dolga, de nálam a morák és damfírok sokkal nagyobb sikert arattak, mint a csillámporos vámpírok. Kellemes kikapcsolódást nyújtott az olvasása és nekem tipikusan az a “többszörolvasós” történet lett, ami velem marad még egy darabig. Ezért bátran ajánlom nektek és hamarosan a második részéről is be fogok számolni.

A könyvet ezen a linken megvásárolhatjátok: https://agavekonyvek.hu/konyv/fantasy/vampirakademia-1123/

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt Agave Könyvek!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.