Rick Reckless: Isteni utazás

  1. A történet dióhéjban

Ádám élete megfékezhetetlenül halad a teljes összeomlás felé. Agydaganatot diagnosztizáltak nála, ezért nincs mit tennie, próbálja elfogadni az elkerülhetetlent. Utolsó szalmaszálként egy “Isteni utazás” nevű drogba kapaszkodik, innentől kezdve képtelen lesz megkülönböztetni a tévképzeteket a valóságtól.

2. A borító teszi a könyvet?

A borító tökéletesen illik a történethez, hiszen mi sem passzolhatna jobban egy belső utazáshoz és az univerzum megismeréséhez, mint a végtelenbe vesző csillagos égbolt. Gratulálok a készítőnek! ?

3. Világ- és hangulatteremtés

Egy vallási témájú fantasyba, legyen akár hívő, akár ateista az ember, kicsit mindenki félve kezd bele. Vajon meg akar majd téríteni a történet? Nem gázol bele az ember meggyőződésébe, hitébe?

Hála az égnek mindenki nyugodt lehet, a regénynek egyik sem áll szándékában. Én magam vallásos vagyok. Hiszek Istenben, de folyamatosan tele vagyok kétségekkel, kérdésekkel. Szerintem a legfontosabb az, hogy nyitottak és elfogadóak legyünk, tiszteletben tartsuk mások nézeteit. A regény is ezt a szemléletet teszi magáévá.

Ádám vajon tényleg Isten, vagy csak a drog hatását, netán az agydaganat következményeit szenvedi el? Semmiben sem lehetünk biztosak. Lassanként, ahogy Ádám megismerkedik önmagával, az igazi arcával, úgy tárulkozik fel előttünk is a világmindenség. Más fajok, angyalok, démonok, Lucifer, Gábriel…. A Menny és a Pokol örök harca a túlvilági síkon és a Földön egyaránt. Izgalmas elméletekkel van tele a történet, ami jó alapját képezheti egy elmélkedésnek vagy beszélgetésnek a világ nagy kérdéseiről. A cselekmény egy pillanatra sem ül le, pont olyan dinamikus és pörgős, mint a túlvilági lények háborúja. Ádám senkiben sem bízhat, ráadásul önmaga identitását is fel kell fedeznie. Említették többen, hogy a kevés párbeszéd kicsit zavaró. Érdekes módon nekem nem volt ezzel negatív tapasztalatom, illett ehhez az önmegismerő belső utazáshoz, mintha egy nagy monológ lenne.

Az események egészen a végéig fenntartják az érdeklődést, alig várjuk, hogy az igazságra fény derüljön. Az a legérdekesebb, hogy közben teóriákat gyárt az ember, végig bennem volt egy sejtelem, hogy majd kapok egy nagy pofont a történettől. Fel is vérteztem magam, magabiztosan dőltem hátra a fotelemben, hogy én bizony sejtettem, hogy ez lesz a vége. Erre, amikor már lankadt az éberségem, kaptam egy olyan gyomrost, amire igazán nem számítottam. ? Szeretem, ha meg tudnak lepni és ennek a történetnek sikerült.

4. Karakter leltár

Ádám és Éva karaktere számomra nagyon szimpatikus volt. Zack ellenben talán még Lucifernél is ijesztőbb volt számomra, pedig, ha mélyen magamba nézek, akkor az ő nézeteivel, a szabad léttel tudtam a legjobban azonosulni. Ez lehet inkább az én bizonytalanságomat tükrözi. Mindenesetre nagyon összetett karaktereket ismerhetünk meg olvasás közben.

5. Olvasói célpontok

Ha szeretitek a mély, elgondolkodtató történeteket, akkor ez a ti könyvetek. Mindenképpen azt ajánlom, ha kézbe veszitek, hogy frissebb elmével olvassátok, mert teljes figyelmet igényel, de cserébe nagyon sokat tud adni az életünket érintő nagy kérdésekről.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.