Sáfrán Judit: Az írisz emlékei (Örökölt királyság 1.)

1. A történet dióhéjban

Cylia öt évvel ezelőtt egy tragikus baleset miatt elveszítette gyermekkori emlékeit és, habár képtelen felidézni életének baleset előtti időszakát, érzi, hogy szülei eltitkolnak előle valamit. Minden este visszatérő rémálma, ami meggyőződése szerint a múltjához köti, szintén ezt támasztja alá. Cyliát egy napon a múltja utoléri és döntésre kényszerül. Visszatér-e abba a titokzatos világba, ahol végre betapaszthatja az emlékezetében támadt réseket vagy a szüleivel marad…?

2. A borító teszi a könyvet?

Sok szép borítóval találkoztam az elmúlt időben, de ha megversenyeztethetném őket, egyértelműen Az írisz emlékei vinné haza az aranyserleget. Egyszerre jeleníti meg Cylia alakját, utal az elveszett emlékekre és áll össze az alakzatból a Kegyelem földjének gyönyörű tája. Elismerésem az alkotónak. Festői.

3. Világ-és hangulatteremtés

Mivel az amnéziás Cylia szemszögén keresztül bontakoznak ki az események, ezért mi is éppolyan tudatlanul szemléljük a feltárulkozó új világot, mint a főszereplőnk. Vele együtt csodálkozunk rá a Kegyelem földjének és az uralkodók székhelyének, Dália városának furcsaságaira. Sok minden megfogott ebben a kötetben, de két dolog abszolút megvett magának már az elején. Az egyik az írói stílus, a másik a világ egyedisége. Az írónő rendkívül érzékletesen, gyönyörű leíró képekkel varázsolta elénk ezt a különös világot. Sáfrán Judit olyan líraian mutatja be például a napfelkeltét, hogy az az érzésünk olvasás közben, a Dáliát beragyogó fényfürdőben mi is megmártózunk. Cyliával együtt bejárjuk a Kegyelem földjét, szinte érezhetjük a kellemesen meleg szelet, a mámorító illatokat, a nap simogató sugarait.

Manapság a fantasy egy nagyon felkapott műfaj, és talán emiatt is borzasztóan nehéz lehet egyedit alkotni ebben a zsánerben. Szerencsére Sáfrán Judit ezt az akadályt is könnyen vette. Biztos vagyok benne, hogy még nem olvastatok olyan járműről, ami az évszakoknak megfelelően átalakul, emberi energiával működő légi vasútról (azt hiszem egy ilyen vonaton nem az a figyelmeztetés áll, hogy: Az álló utasok kapaszkodjanak, hanem: Az álló utasok hordágyon távoznak ?), buborék termést virágzó fáról és hogy a kedvencemet a végére hagyjam, az emberevő bolgárok lakta Égi birodalomról.

Az Égi birodalomról nem árulok el sokat, mert én is annyira megdöbbenve olvastam a városukról, annak kialakításáról, no meg a bolgár uralkodó kedvenc elfoglaltságáról, a bábjátékról, hogy meghagyom nektek az olvasmányélmény részeként az ezekre való rácsodálkozást. ? A történet tehát nem csak habos-babos tündérmese, hiszen a kalandok nem egyszer vesznek ijesztő fordulatot.

4. Karakter leltár

Cylia egy olyan hősnő, aki habár az elején határozatlannak tűnik, fűti a cselekvési vágy és a tenni akarás. A szereplőknél kell megjegyezni, hogy ebben a különleges világban az uralkodó család tagjai között mágikus, társi kötelék jön létre. Vajon ki lesz Cylia társa? Mit is jelent pontosan ez a kapcsolat? Erre mind választ kapunk.

Kein, a titokzatos megmentő, akinek van mit rejtegetnie hősnőnk elől. Egy fejezetet kapunk az ő szemszögéből is, aminek nagyon örültem.

Mindegy egyes mellékszereplő szépen ki van dolgozva, és nem egy karakternél sejthető, hogy a folytatásban okoz majd még meglepetéseket.

Talán a legrejtélyesebb számomra Chlodvig, aki mindig a legváratlanabb helyzetekben bukkan fel és talán neki van a legszomorúbb eredettörténete. Nekem mindig az ilyen típusú férfikarakterekhez húz a szívem. ?

Ó, és Erik. Mesteri, ahogy az írónő úgy csavarja a szálakat, hogy az egyik pillanatban leütném egy péklapáttal, a másikban meg keblemre ölelném, hogy megvigasztaljam. Nem mellesleg kitűnő humorforrásént szolgál az alakja. ?

Amiatt sem kell aggódnunk, hogy a történet főgonosza/gonoszai sablonosak lennének. Hihetetlenül árnyalt és izgalmas ellenségekkel kell szembenéznie Cylia csapatának.

5. Olvasói célpontok

Bármilyen korosztálynak, fiúknak és lányoknak is szívből ajánlom ezt varázslatos fantasy kalandot. Arra figyelmeztetek, hogy a regény vége nagyon erősen folytatásért kiált, amit remélem hamarosan meg is fogunk kapni. Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget Sáfrán Judit írónőnek és a NewLine kiadónak, hogy elolvashattam ezt a történetet. ?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.