Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

  1. A történet dióhéjban

Négy 30-as évei elején járó fiatal szorongásokkal és megpróbáltatásokkal teli életét követhetjük nyomon Sally Rooney új regényében. A sors hol egymáshoz sodorja őket, hol hatalmas távolság választja el a barátokat, szerelmeseket. A történet mesterien fűzi össze az egyhangú hétköznapok és napjaink legégetőbb világméretű problémáinak egymást átszövő hálóját.

2. A borító teszi a könyvet?

 A fedlap minimalista ábrázolásmódja és színvilága is ezt a mindennapiságot közvetíti. Főszereplőink nehezen nyílnak meg egymás és a világ felé, így alakjuk is sejtetve, elfordulva jelenik meg a borítón hanyag eleganciát sugározva.

3. Világ- és hangulatteremtés

Találhatunk-e még szépséget műanyag világunkban? Könnyebben feldolgozza-e az élet nehézségeit egy vallásos ember vagy pusztán támaszt és vigaszt keres a hitben? Nyithat-e egy ateista a vallás felé anélkül, hogy el kéne fogadnia abszolút igazságként Isten létezését? Hová tűnt a tolerancia? Hogyan nyíljunk meg őszintén mások felé anélkül, hogy kiszolgáltatnánk magunkat? Órákig lehetne sorolni azokat a súlyos kérdéseket, amiket a regény felvet. A válaszokat az írónő nem kínálja tálcán, éppen csak felvillantja a lehetőségeket. A legmegdöbbentőbb talán, hogy míg hőseink a világ politikáját és klímáját érintő válság megoldásait keresik, életük darabjaira hullik körülöttük. Kiposztoljuk életünk minden apró szegletét a közösségi oldalakra, de a hozzánk legközelebb álló embereket nem avatjuk be vívódásainkba. Főhőseink is ebbe a hibába esnek. Teljesen eltévednek a félreértések labirintusában, pedig ha őszinték lennének a másikkal szemben, rájönnének, hogy ugyanazt szeretnék. Így viszont elsétálnak egymás mellett. Nem csak a világunk műanyag, amely körbe vesz minket, hanem az életünk is, amit áthatolhatatlan pajzsokkal látunk el. Hamis és csalóka légvárakat építünk, amiken előbb vagy utóbb rés keletkezik és leomolnak a falai.

4. Karakter leltár

Alice, Eileen, Simon és Felix. Mindannyian bonyolult, összetett személyiségek. Pont, amilyenek a valóságban is lennének. Egytől-egyig rendelkeznek takargatnivaló furcsasággal, elnyomott érzésekkel. Egy picit talán mindannyian változnak az idő múlásával, de nem látványosan, olyan talán csak a mesékben létezik. Hús és vér emberek, szinte megérinthetnénk őket, megelevenednek a regény lapjain.

5. Olvasói célpontok

 Azoknak ajánlom, akik szeretik az akciómentes, lassabban csordogáló történeteket. Eleinte szokatlan a forgatókönyves, tömör stílus és a levélváltások kombinációja, de ha belemerültünk, tudni akarjuk mi lesz a négy fiatal sorsa. Elgondolkodtat és felzaklat, erőteljes és mély érzelmi reakciókat vált ki az emberből.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.