Szép Zsolt: Kárpát Walzer (1. rész)

1. A történet dióhéjban

Körmöczy Zsuzsanna nevelőnőt azzal bízza meg egy kedves ismerőse, hogy egy metronómot juttasson el Fiumében egy titokzatos nemeshez. A lány nem is sejti milyen hátborzongató kalandokba fog keveredni a szívesség miatt. A kutyaszorítóba került nevelőnőt a rejtélyes Garabonciás és társai mentik meg. Ezzel végleg részese lesz a jó és a rossz örök harcának, ami evilági és pokolbéli lények között zajlik a Kárpát-medencében a Monarchia vérzivataros időszakában.

2. A borító teszi a könyvet?

A borítót maga az író tervezte, csodálatosra sikerült. A könyvben lévő grafikák pedig nagyon jól illeszkednek az egész miliőhöz.

3. Világ- és hangulatteremtés

Nehéz szavakba önteni, hogy milyen érzések kavarogtak bennem a regény elolvasása után. Egyszerre éreztem katarzist, amit a történet váltott ki belőlem, és hatalmas űrt, mert elfogytak a lapok. Ezután mit fogok olvasni, ami felér, vagy legalábbis megközelíti ezt a zseniális művet? Hatalmas szerencse, hogy ez még csak az első rész volt. Szokták emlegetni a science fiction műfajon belül az okos sci-fit. Ha lehet ilyet mondani, akkor a Kárpát Walzer okos fantasy. Összetett, nem hagyja, hogy lankadjon a figyelem, folyamatos gondolkodásra, tovább gondolásra késztet. Egyáltalán nem lehet kiszámítani a fordulatokat. Őszintén szólva én a legtöbbször ki szoktam találni a csavarokat. Ebben az esetben viszont szinte egyszer sem sikerült. Sőt az egyik szereplő esetében annyira túlkombináltam a dolgokat, hogy elég vicces teóriát állítottam fel róla. Utólag már csak mosolygom rajta. Az utolsó pillanatig tartogat meglepetéseket a könyv, semmiben sem lehetünk biztosak és egyik szereplő sincs biztonságban, sajnos súlyos veszteségekkel is számolnunk kell. Egyébként maga a regény felépítése sem hétköznapi, fejezetről fejezetre belekerülünk számtalan karakter nézőpontjába, egyre jobban megismerjük őket. Legalábbis azt hisszük. Sok az időbeli ugrálás, így a szereplők múltja is fokozatosan feltárulkozik előttünk. A legzseniálisabb, ahogy a történet jelenében összefonódnak a szálak, minden mindennel és mindenkivel összefügg.

Mindezt hangulatos díszletként egészíti ki a Monarchia vadregényes időszaka. Engem személy szerint újra ráébresztett arra, hogy mit is jelentett/jelent magyarnak lenni. A nagy globalizációs folyamatokban erről teljesen elfeledkeztem. Utoljára a történelem órákon éreztem hasonlót, ahol a tanárunk lebilincselően adta elő a magyarok múltját.

A magyar hiedelemvilág pedig tökéletesen megfűszerezi a történetet. Voltak számomra ismerős és ismeretlen lények, ilyen módon a legcsodálatosabb megismerkedni népmeséink szereplőivel, kalandosan és beleveszve az eseményekbe. Szívem szerint a megfelelő korosztálynak kötelezővé tenném az elolvasását. A nyelvezet Jókai szépirodalmi szövegeit idézi, de emészthetőbb formában (nincsenek több oldalas tájleírások, amik manapság sokakat elriasztanának) mégis megtartva annak líraiságát. A Vajákhoz pedig a színvonala miatt hasonlítanám. Megállná helyét a nemzetközi piacon, igaz, a magyar vonatkozásokat csak mi értenénk.  Milyen fantasztikus is lenne egy sorozat adaptáció belőle. Nem igazán nézek kortárs magyar filmeket és sorozatokat, de ezt nem hagynám ki.

4. Karakter leltár

A szereplők mind egytől-egyig hús és vér figurák. Szörnyű, hogy milyen tragédiákon mennek keresztül és abszolút reális, ahogy ezek az események formálják a személyiségüket. Nőként Körmöczy Zsuzsannával tudtam a legjobban azonosulni, habár eleinte bosszantott kissé a naivitása és merevsége, de a neveltetése miatt teljesen hitelesen viselkedett. A végére pedig azzá a hősnővé vált, akit mindig is példaképként tartottam számon. Kiss-Zombory Arnót pedig minden hölgy szívét elrabolná, hiába az a hűvös tekintet, amivel a világot közömbösen szemléli. Számomra ő az új Baradlay Richárd. A jóképű, lengyel Iwo pedig megannyi kacagtató pillanatot okozott. Örülök, hogy a korszakhoz méltón a magyar-lengyel barátságra is megtörtént a kikacsintás. A Garabonciás alakja pedig végig titokzatos, biztos, hogy tartogat még meglepetéseket. A negatív karakterek múltját is megismerjük, emiatt nagyon árnyalt a személyiségük. Van, amikor egyenesen sajnálatra méltóak, máskor a tetteik miatt egyszerűen könyörtelen és alávaló erőszaktevők.

A túlvilági lényünk kellően hátborzongatóra sikerült, ennek ellenére az volt az érzésem, hogy nem tudom eldönteni, az emberek vagy a pokolbéli fajzat a gonoszabb. Ha belegondolok, igazából a végén erre is választ kapunk.

5. Olvasói célpontok

Szívből ajánlom, még azoknak is, akik a fantasyt nem szeretik. A korhatárt nem tudom belőni, talán 16 év az erőszakos cselekmények miatt. Aki emiatt félne tőle, ne tegye, szerintem elég annyit hozzátennem, hogy magamat mindig is túl érzékeny lelkűnek tartottam, aki a Trónok harcát is messze elkerüli, ezt a történetet viszont szemrebbenés nélkül tudtam olvasni. Vagy megedződtem, vagy ennyire jó a történet. Vagy mindkettő!

Olvassátok, nem fogtok csalódni!

8 hozzászólás

  1. The next time I read a blog, Hopefully it does not fail me just as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I truly believed youd have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you could possibly fix if you werent too busy seeking attention.

  2. Im excited to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you bookmarked to look at new information in your web site.

  3. I don’t need to tell you how important it is to optimize every step in your SEO pipeline. But unfortunately, it’s nearly impossible to cut out time or money when it comes to getting good content. At least that’s what I thought until I came across Article Forge… Built by a team of AI researchers from MIT, Carnegie Mellon, Harvard, Article Forge is an artificial intelligence (AI) powered content writer that uses deep learning models to write entire articles about any topic in less than 60 seconds. Their team trained AI models on millions of articles to teach Article Forge how to draw connections between topics so that each article it writes is relevant, interesting and useful. All their hard work means you just enter a few keywords and Article Forge will write a complete article from scratch making sure every thought flows naturally into the next, resulting in readable, high quality, and unique content. Put simply, this is a secret weapon for anyone who needs content. I get how impossible that sounds so you need to see how Article Forge writes a complete article in less than 60 seconds! order here.

  4. Being a digital marketer today is definitely not easy! Not only do you need high-quality content, you need a lot of it. But creating good content is incredibly time consuming. At least that is what I thought until I came across WordAi… In case you have never heard of WordAi, it is a lightning fast content rewriter that uses Artificial Intelligence to automatically create unique variations of any piece of content. The best part is, WordAi creates rewrites that both humans and Google love.  I know, that’s a bold claim and I was pretty skeptical myself. So I decided to test their claims with their free trial and can tell you honestly, I opted directly for the yearly subscription after that. I’m not exaggerating when I tell you that WordAi is better than any other tool, service, or method on the market. I have been using WordAi to fill out my blogs and have already covered the cost of my yearly subscription. Its crazy but Im just scratching the surface of how far I can scale my SEO with WordAi! While I am using WordAi to scale my SEO efforts, you can also use WordAi to diversify your copy or even brainstorm to beat writers block! I could tell you about WordAi all day, but you really just need to try it for yourself. They are so confident in their technology that they offer a completely free 3-day trial AND a 30-day money back guarantee. So what are you waiting for? Click here to get started with WordAi for Free! Register here and get a bonus.

  5. I was pretty pleased to discover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you book marked to see new stuff on your blog

  6. I was extremely pleased to discover this page. I want to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you bookmarked to look at new information on your web site.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük