Tomcsik Nóra: A nyírfák csendje

1. A történet dióhéjban

1917. Oroszország. Grisa az egyik pillanatban még a németek ellen harcol Oroszországért, a másikban már saját népe ellen kell fegyvert fognia. A forradalom után beköszönt a vörös terror, amely megpecsételi nemcsak Oroszország, de az egész világ sorsát is. Grisa dezertál barátjával Dmitrivel együtt. Egyetlen célja, hogy megtalálja betegeskedő öccsét, a harmonikán angyalian játszó Kolját, aki szintén menekülni kényszerül a bolsevikok elől.

2. A borító teszi a könyvet?

A borítón lévő gyönyörű illusztráció egyszerre áraszt csendes nyugalmat, szomorúságot és reményt. Éppen úgy, mint a történet.

3. Világ- és hangulatteremtés

A történelem órákon az időhiány miatt gyakran csak felszínesen van lehetőségünk megismerni a világunkban lezajlott és most is tartó eseményeket. Ráadásul a háborúkat minden nemzet a saját szemszögén keresztül írja le az utókor számára. Hajlamosak vagyunk emiatt akár általánosításokat levonni egy ország népéről, pedig így nagyon torzulhatnak az elképzeléseink. Eleinte én is magyarként olvastam az Oroszországban szárba szökő vörös terrorról. Folyamatosan arra gondoltam, hogy az ottani eseményeknek köszönheti Magyarország is a később rá váró sötét korszakot. De ez az érzet csak pár pillanatig tartott, mert átvette a döbbenet és az orosz néppel való együttérzés. Amit el kellett szenvedniük az akkor ott élő embereknek, azt senki sem érdemli meg. Az írónő szépirodalmi minőségben mesél nekünk két fivér szemszögén keresztül, úgy, hogy a mondatoknak színe, illata van, körbevesz minket a zord, orosz táj. Hiába háborúról van szó, és peregnek előttünk a mocskosabbnál mocskosabb történések, mégis valahogy az egész történetben folyamatosan jelen van a remény. Vannak jó és önzetlen emberek is és ebbe kell bele kapaszkodnunk. A nyírfák nem csak a borítón jelennek meg, hanem végig a történetben is. Számtalan jelentésréteget hordoznak magukban. Szereplőinket emlékeztetik a múltra, tükröt tartanak nekik és önmagukat látják bennük, vagy csak egyszerűen békés menedéket nyújtanak. A nyírfák elemzése a könyvben igazi csemege lenne irodalom órákon, én biztos felvenném a kötelező olvasmányok sorába. Ilyen csodálatos regényeken keresztül lehet igazán megszerettetni az olvasást a fiatalokkal.

Sok tanulsága van a történetnek, de egy biztos, rettegjen a világ, ha a hatalom kicsinyes, aljas és kegyetlen emberek kezébe kerül.

4. Karakter leltár

Grisa egy igazi forró fejű, hirtelen cselekvő katona, de helyén van a szíve. Bármikor átállhatott volna a bolsevikokhoz, és maga is szörnyeteggé válhatott volna, de az elvei mindig kisegítették ebből. Megértettem, hogy miért nem tudta megnyitni a szívét eleinte a testvére felé, de miután megtette, szívmelengető volt nézni a kettejük közötti mély szeretetet. Kolja gyönyörűen játszik harmonikán, a zene által tudja igazán kifejezni az őszinte érzelmeit. Egy ártatlan angyal, akinek túl korán kell szembenéznie a múlandósággal és a háború borzalmaival. A két testvért elejétől a végéig összeköti elhunyt bátyjuk emléke, igazán könnyfakasztó a köztük lévő kapocs. Dmitri, aki pedig végig mellettük van, egyszerre a leghűségesebb barát, egy fogadott testvér és apa pótlék számukra. Hármukért izgulunk végig, hogy elmenekülhessenek a vörös szörny elől és jobb sorsuk lehessen. Az utolsó mondatot nagyon sokszor újra és újra olvastam. Eleinte úgy gondoltam, az írónő kitépte a szívemet, majd végül mégis elégedetten csuktam be a könyvet és rájöttem a remény ott van a sorokban, hiszen az egész történetet is végig kísérte.

5. Olvasói célpontok

Ajánlom mindenkinek, aki kedveli a háborús könyveket, vagy aki a klasszikus irodalmat szereti. Ez a regény a reménytelenül reménykedőknek szól, akik a legnagyobb gonoszságok közepette is meglátják a fényt.

A könyv megvásárolható a Mogul Kiadó webshopjában: https://shop.konyvmogul.hu/tomcsik-nora-a-nyirfak-csendje-konyv?keyword=Tomcsik

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.