Tui T. Sutherland: Tűzszárnyak 1. (Wings of fire1.) – A sárkányfióka-jóslat

1. A történet dióhéjban

Öt sárkányfiókáról tartja a jóslat, hogy el fogja hozni a békét a háború sújtotta sárkányok földjére. A jövendölés világos, de a gondozóik szerint a kiválasztott sárkányok nem teljesítik az elvárásokat. Mit tehet öt, a világtól elzárva tartott fióka, ha kiszabadulnak egy olyan világba, amiről semmit nem tudnak és ahol vadásznak rájuk? A háború befejezése nem mindenkinek érdeke, a fiókáknak pedig el kell dönteniük, hogy elfogadják-e a végzetüket.    

2. A borító teszi a könyvet?

Az első kötetben a fiókák közül Pannon, a sárszárny alakja kap kiemeltebb szerepet, ezért a borítót is ő uralja. A grafika igényes, mind a gyermekek, mind a felnőttek számára vonzóvá teszi a sorozatot.

3. Világ- és hangulatteremtés

Ha sárkányokról van szó, sokaknak ugorhat be Christopher Paolini Örökség-ciklus (Eragon) sorozata, elkerülhetetlen a párhuzam felvetése. Tui T. Sutherland írónő egyáltalán nem vall kudarcot ebben az összehasonlításban, hasonlóan minőségi darabot alkotott. Annyira egyedi világ bontakozik ki előttünk, hogy olvasás közben már egyáltalán nem jut eszünkbe összevetni bármilyen más sárkányos történettel. Sutherland aprólékos gonddal dolgozta ki az egyes sárkány alfajokat, amiket a fiókákkal együtt ismerünk meg fokozatosan. Minden törzsre más kultúra, társadalmi felépítés, harcmodor és szokások jellemzőek. Az egyes fejezetek végén pedig vár ránk egy-egy izgalmas fordulat, ami letehetetlenné teszi a könyvet.

4. Karakter leltár

Pannon a sárszárny, Áradat a tengerszárny, Fényeske a homokszárny, Dicső az esőszárny és Szélszál az éjszárny. Öt egymáshoz a végsőkig hűséges, fogadott testvér kalandjait követhetjük nyomon. Eleinte folyamatosan vártam az emberek felbukkanását, de hamar kiderült számomra, hogy ebben a történetben a sárkányoké az abszolút főszerep és ez egyáltalán nem zavart. A részletgazdag karaktereknek hála szinte kedvünk támad Pannonnal együtt csetleni-botlani, Áradattal siklani a hűs, barlangi patakban, a félős Fényeskét szárnyaink alá venni, Dicső szemkápráztató szépségében gyönyörködni és Szélszál a sárkányok történelméről tartott kiselőadásait hallgatni.    

5. Olvasói célpontok

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kellemes és szórakoztató kikapcsolódást nyújt a Tűzszárnyak sorozat. Hol nevetni, hol izgulni, hol elborzadni lehet a fiókák által átélt történéseken. Ha minden igaz, a Netflix készíteni fog belőle animációs változatot, érdemes tehát először a papírra vetett változattal megismerkedni.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.