Tui T. Sutherland: Tűzszárnyak 1. (Wings of fire1.) – A sárkányfióka-jóslat

1. A történet dióhéjban

Öt sárkányfiókáról tartja a jóslat, hogy el fogja hozni a békét a háború sújtotta sárkányok földjére. A jövendölés világos, de a gondozóik szerint a kiválasztott sárkányok nem teljesítik az elvárásokat. Mit tehet öt, a világtól elzárva tartott fióka, ha kiszabadulnak egy olyan világba, amiről semmit nem tudnak és ahol vadásznak rájuk? A háború befejezése nem mindenkinek érdeke, a fiókáknak pedig el kell dönteniük, hogy elfogadják-e a végzetüket.    

2. A borító teszi a könyvet?

Az első kötetben a fiókák közül Pannon, a sárszárny alakja kap kiemeltebb szerepet, ezért a borítót is ő uralja. A grafika igényes, mind a gyermekek, mind a felnőttek számára vonzóvá teszi a sorozatot.

3. Világ- és hangulatteremtés

Ha sárkányokról van szó, sokaknak ugorhat be Christopher Paolini Örökség-ciklus (Eragon) sorozata, elkerülhetetlen a párhuzam felvetése. Tui T. Sutherland írónő egyáltalán nem vall kudarcot ebben az összehasonlításban, hasonlóan minőségi darabot alkotott. Annyira egyedi világ bontakozik ki előttünk, hogy olvasás közben már egyáltalán nem jut eszünkbe összevetni bármilyen más sárkányos történettel. Sutherland aprólékos gonddal dolgozta ki az egyes sárkány alfajokat, amiket a fiókákkal együtt ismerünk meg fokozatosan. Minden törzsre más kultúra, társadalmi felépítés, harcmodor és szokások jellemzőek. Az egyes fejezetek végén pedig vár ránk egy-egy izgalmas fordulat, ami letehetetlenné teszi a könyvet.

4. Karakter leltár

Pannon a sárszárny, Áradat a tengerszárny, Fényeske a homokszárny, Dicső az esőszárny és Szélszál az éjszárny. Öt egymáshoz a végsőkig hűséges, fogadott testvér kalandjait követhetjük nyomon. Eleinte folyamatosan vártam az emberek felbukkanását, de hamar kiderült számomra, hogy ebben a történetben a sárkányoké az abszolút főszerep és ez egyáltalán nem zavart. A részletgazdag karaktereknek hála szinte kedvünk támad Pannonnal együtt csetleni-botlani, Áradattal siklani a hűs, barlangi patakban, a félős Fényeskét szárnyaink alá venni, Dicső szemkápráztató szépségében gyönyörködni és Szélszál a sárkányok történelméről tartott kiselőadásait hallgatni.    

5. Olvasói célpontok

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kellemes és szórakoztató kikapcsolódást nyújt a Tűzszárnyak sorozat. Hol nevetni, hol izgulni, hol elborzadni lehet a fiókák által átélt történéseken. Ha minden igaz, a Netflix készíteni fog belőle animációs változatot, érdemes tehát először a papírra vetett változattal megismerkedni.

6 hozzászólás

  1. The next time I read a blog, Hopefully it does not fail me just as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I truly believed youd have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you could possibly fix if you werent too busy seeking attention.

  2. Im excited to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you bookmarked to look at new information in your web site.

  3. I don’t need to tell you how important it is to optimize every step in your SEO pipeline. But unfortunately, it’s nearly impossible to cut out time or money when it comes to getting good content. At least that’s what I thought until I came across Article Forge… Built by a team of AI researchers from MIT, Carnegie Mellon, Harvard, Article Forge is an artificial intelligence (AI) powered content writer that uses deep learning models to write entire articles about any topic in less than 60 seconds. Their team trained AI models on millions of articles to teach Article Forge how to draw connections between topics so that each article it writes is relevant, interesting and useful. All their hard work means you just enter a few keywords and Article Forge will write a complete article from scratch making sure every thought flows naturally into the next, resulting in readable, high quality, and unique content. Put simply, this is a secret weapon for anyone who needs content. I get how impossible that sounds so you need to see how Article Forge writes a complete article in less than 60 seconds! order here.

  4. I was extremely pleased to discover this page. I want to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you bookmarked to look at new information on your web site.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük