Vámosi Kira: (Ne) álljunk párba!

A legrosszabb online ismerkedő személyiségtípusok

1. A történet dióhéjban

Aina és Noel 4 éven át tartó boldog kapcsolatát zátonyra futtatja egy botlás. Mindketten az online társkeresés útjára lépnek a felejtés és a nagy Ő megtalálásának reményében.

2. A borító teszi a könyvet?

Mindig szoktam hangoztatni, hogy nem szeretem az olyan borítókat, amelyeken emberek szerepelnek, főleg, ha szemeznek az olvasóval, pláne, ha félmeztelenek. ? Itt ezt mind megkaptam, de azt el kell mondanom, hogy talán a színvilág, talán mert szép emberek szerepelnek a fedlapon, igazán esztétikus a végeredmény. Hab a tortán, hogy híres emberekről van szó, és abszolút illenek a karakterekhez.

3. Világ- és hangulatteremtés

A könyv témájával nagyon hamar egymásra találtuk, hiszen nem titok, hogy én is egy online felületen ismertem meg a férjemet. Dióhéjban tipikusan otthonülő, introvertált könyvmoly voltam, édesanyám nyomására belevágtam hát a netes ismerkedésbe. Ha hiszitek, ha nem, szinte az elsők között írt rám a leendő férjem. Rögtön az első randi remekül sikerült, fél év után menyasszony, egy évre rá már feleség voltam. ?? Tudom, hogy ez meseszerű és általában nem így szokott történni. Utólag visszagondolva nagyon naivan vágtam bele a netes ismerkedésbe, hatalmas szerencse, hogy egy rendes emberbe botlottam, akiről később az is kiderült, hogy életem szerelme. Vámosi Kira könyve is bemutatja, hogy hányféleképpen sülhetnek el balul ezek a randik, milyen szörnyű személyiségtípusokkal lehet kapcsolatba kerülni. Kellett egy kis idő, hogy belerázódjak az írói stílusba, mert nyilván nem életszerű, hogy két ember belefusson az összes lehetséges szerencsétlen randi helyzetbe. De hamar rájöttem, hogy ennek a történetnek pont ez a lényege. Két fiatalon keresztül bemutatja az online társkeresés árnyoldalát, hogy milyen személyiségtípusokkal találkozhatunk (a ghostingolótól a pszichopatán át számosat felvonultat a könyv). Minden fejezet egy-egy ilyen tipikus randi partner köré épül, a fejezetek elején ahhoz passzoló rajzzal jelezve előre, hogy miről fogunk olvasni. A fejezetek lezárásaként pedig pontokba szedve tanácsokat kapunk arról, hogy hogyan vértezzük fel magunkat az adott személyiségtípus ellen.

4. Karakter leltár

Aina akár én is lehetnék, ami a naivitását és az alázatosságát illeti. Lehet, hogy másnak hihetetlen, hogy valaki ismeretlen emberek felé ekkora türelemmel és bizalommal forduljon, mint ő, pedig valóban létezik ilyen személyiségtípus. Én vagyok rá az élő példa, ezért is tudtam vele annyira azonosulni. Noel már más tészta, nekem nagyon nem a zsánerem és az ő személyével egyébként felmerül annak a dilemmája is, hogy vajon érdemes-e második esélyt adni a másik félnek, ha az egyszer már megbotlott. Ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie és ezerféle eset létezik, mind más megítélést érdemel. A könyv végén az is kiderül, hogy vajon Aina erről hogyan gondolkodik.

5. Olvasói célpontok

Mindenképpen ajánlom elolvasásra azoknak, akik szeretnének belevágni az online társkeresésbe, vagy pusztán csak érdekli őket a téma. Sokat lehet belőle tanulni, a megelőzésről, vagy az intő jelek felismeréséről. Arra is választ kapunk, hogy miért felelőtlenség már az első randin beülni a partnerünk kocsijába. Ezt a hibát bizony én is elkövettem. Nekem egyszerűen csak szerencsém volt, hogy pont a megfelelő ember horgára akadtam. Vigyázzunk magunkra és mindig legyünk résen!

A Mogul kiadó gondozásában megjelent könyvet a shop.konyvmogul.hu – A magyar szerzők webáruházában megvásárolhatjátok.

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.